Едно общество, в което безпрепятствено се разпространяват всякакви непроверени и лъжовни твърдения, вече не е демократично общество. Това е позицията на журналиста от bTV Новините Кристина Баксанова. Тя, заедно с колегите й Теодора Трифонова, Иван Георгиев, Петър Нанев и Стоян Георгиев изнесоха серия от лекции в Американския университет, посветени на силата на независимите медии.

„Фалшивите новини не са нищо ново, това е модерното име на лъжата – още Октавиан разпространява фалшиви новини за Марк Антоний, за да спечели власт (…) Светът в момента се променя, има пренарежда не на играчите, в това пренареждане има хаос и объркване (…) Светът е в едно леко хаотично състояние и когато има хаос, много лесно възниква лъжата”, коментира Баксанова в студиото на „120 минути”.

По думите й „журналистиката е професия, която работи за истината, но истината трябва да се проучва, всичко останало е глупост или лъжа”.

Според Теодора Трифонова проблем е и че самото общество не се информира добре – разчита на „сайтове, които обслужват интересите на икономически кръгове, на политически кръгове”. По думите й това, което е нужно, е дълбочина: „От смислена, задълбочена журналистика, която се основава на фактите”.

Как може да се промени положението в българските медии към по-добро? „Аз смятам, че журналистиката в България има нужда от млади хора, които четат, които се интересуват, които могат да променят ситуацията, която, няма да се лъжем, е доста тежка и трудна”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!