Уникална операция спаси живота на бебе с генетично заболяване. На момиченцето е трансплантиран черен дроб, а донор е станала майка й.

Детето страда от така наречената болест на Уолман, чието лечение е изключително скъпо.

Над 1000 души у нас имат нужда от трансплантация. Малката Ива е едно от 27-те деца, на които е присаден черен дроб в болница „Лозенец”.

13 българчета пък са трансплантирани в чужбина, сочи справка в агенцията за трансплантации. Родителите на Ива не са знаели, че могат да направят животоспасяващата операция и тук.

Още от раждането си малката Ива и нейното семейство се борят за всяка глътка въздух.

Майката Димитрина е убедена, че Ива живее втори живот само защото е оперирана от български лекари. Нито за миг не се поколебала да даде част от черния дроб на детето си.

Битката за живота на Ива обаче едва сега започва. Детето има нужда от изключително скъпа терапия, за да оцелее.

„Тя в момента е в добро състояние, но ако това лечение не се започне в следващите 10-20 дни, тя е обречена отново да й се случи това - с ново присаждане на черен дроб”, коментира директорът на болницата проф. Любомир Спасов.

„Точна сума още никой не ни е казал, но сумата е непосилна”, каза бащата Иван.

„И ние се молим да ни отпуснат тази ензимна терапия. Защото наистина животът на едно дете зависи от нея”, заяви и майката Димитрина.

Родителите на Ива вече са подготвили документите, с които ще искат помощ от институциите.

От Фонда за лечение на деца в чужбина обещаха да разгледат документите на Ива възможно най-скоро. А родителите се надяват държавата да финансира лечението, за да може детето има шанс и да порасне.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА:

ИВА ИВАНОВА БАРЯКОВА

IBAN BG34FINV91501316696332

Първа инвестиционна банка