Петър Кондев направи барокамера за сина си, които е с аутизъм.

Когато Емил е на година и половина, поведението му рязко се променя. Само за няколко седмици детето сякаш спира нормалното си развитие.

„Трудно се разбира, че едно дете има аутизъм. Трудно се разбира това в България. Аз съм психолог и много рано го засякох, че нещо не е както трябва. От едно дете любознателно, което е започнало да говори, здраво и живо дете, в един момент светът не му е интересен, говорът някъде избяга”, разказва майката на детето Лилия Кондева.

И до днес Емил няма поставена диагноза аутизъм. Според лекарите детето страда от генерализирано разстройство в развитието.

Аутизмът не се лекува. Терапията на децата започва с посещения при логопед и психолог. Лилия и Петър обаче не се примиряват и търсят алтернативни възможности да помогнат на сина си.

От интернет родителите разбират за терапия, при която деца аутисти дишат чист кислород в барокамера под налягане.

Лъчът надежда води родителите във Варна. Там те правят 30 процедури в барокамерата на голяма болница.

„Започнаха така да се случват нещата, сякаш имате посадени семенца в една саксия и нищо не става и изведнъж хоп. Аз си спомням как отиде пред огледалото и си оправи ризата сам. А това е...само хора, които имат аутистични деца знаят”, разказва бащата.

След видимото подобрение на Емил бащата решава да закупи барокамера за сина си. Сумата от близо 400 хиляди евро обаче е меко казано непосилна за семейството.

Петър направил барокамерата за 5 месеца. Всички компоненти поръчал в лицензирани и сертифицирани фирми. За да работи с апарата, специален курс във Варна изкарала съпругата му.