В България няма пряка опасност от разпространението на полиомиелит. Страната ни вече е предприела необходимите мерки за борба с опасната зараза, съобщиха от Здравното министерство.

Преди дни Световната здравна организация предупреди за международна заплаха от инфекцията, известна още като детски паралич.

Най-висока е заболеваемостта в Пакистан, където талибаните водят открита война срещу ваксинацията. Оттам инфекцията преминава в разтърсваната от гражданска война Сирия.

Всички сирийски бежанци у нас, обаче, са имунизирани още с пристигането си.

„Нашият призив е: Не се поддавайте на внушения, на информации непроверени, откровено лъжливи от интернет, които се опитват да докажат, че ваксините са много вредни и че водят до страшни ефекти”, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му страшните ефекти се получават когато дете се разболее от болест, която средствата на медицината могат да предотвратят.

Полиомиелитът е вирусно заболяване, което може да причини тежки увреждания и смърт. Засяга предимно деца до 5 години. Целта на Световната здравна организация беше да победи болестта до 2015 година.