Болните от хепатит С вече ще имат достъп до най-модерното лечение, което ще се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Смята се, че броят на заразените с хепатит С у нас е около 3000 души, но заради характера на заболяването много от пациентите не знаят, че са болни.

Срещата с хепатита Анита Марковска сравнява с удар от товарен влак и за малко не й коства живота. Тя е една от първите пациентки у нас, която успява да оздравее благодарение на модерната безинтерферонова терапия. Получава я като дарение от фармацевтичната компания.

Хепатит C се предава по кръвен път. Наричат го "тихия убиец". В над 80% от случаите симптоми няма. Когато те се проявят, често се е стигнало до цироза, често и до рак на черния дроб.

Модерната безинтерферонова терапия увеличава шанса за успех до над 90%. Срокът на лечение се съкращава – от 1 година на 3 месеца.

Снимка: bTV

Здравната каса не уточнява броя на пациентите, чието лечение с безинтерферонова терапия планира да плати, но са предвидени около 15 млн. лв. По груби сметки излиза, че те ще стигнат средно за 300 пациенти.

Касата започна да плаща за новите медикаменти от 1 март. България беше една от малкото европейски държави, в които Здравната каса не покриваше този вид лечение до момента.