Българите са похарчили 90 млн. лв. за книги през отиващата си година. Близо 10% ръст в продажбите отчитат на книжния пазар за 2014 г., а разнообразието на заглавия се увеличава.

Най-четената книга в България за 2014 г. всъщност е детска книжка. Казва се „Дневникът на един Дръндьо” и присъства 7 пъти в класацията Топ 50 със своите продължения. Оказва се, че 1/4 от всички заглавия в най-четените книга всъщност са детски книжки.

Писателят Нинко Кирилов е един от така наречените „Писатели без книги" - група неиздавани автори, които се събират заедно и четат един на друг и пред отбрана публика своите произведения. И въпреки че вече издаде първата си книга, младият автор смята, че трябва да има повече нетрадиционни подходи към четенето. И повече място за некомерсиалните автори.

„Важното в случая - и аз съм изключително доволен да го споделя, е, че българинът чете и качествена литература, не само световна, но и българска", казва Кирилов.

Голямата равносметка за 2014 г. е завръщането на децата към книжките. 12 от най-продаваните книги са за деца 3-ти, 4-ти клас, още толкова са за тийнейджъри. „Хубаво е, когато децата се връщат ,защото те идват сами, без родителите си - идват, купуват си книгата, разменят си между тях”, обясни Мирослава Митева, която е управител на книжарница.

13,5 милиона книги са продадени в България през годината - с милион и половина повече от 2013 г. Цената малко се е увеличила - средно една книга на пазара излиза около 11,50 лв.

„Това обаче предполагаме, че е защото хората са си позволявали да си купят по-скъпи книги, например някоя луксозна за пътешествия или готварска, а не защото издателите са вдигали цените", коментира Веселин Тодоров от Асоциация „Българска книга”.

Сред най-четените книги за поредна година присъстват класики като „Малкият принц” и „Да убиеш присмехулник”. Отдръпване пък се наблюдава от популярната психология, еротичните романи и женските чиклити.

Запазва се и интересът към българска литература. Цели шестима български писатели попадат в Топ 50 на най-четените автори като най-купуваният български писател за 2014 г. е Иво Сиромахов.