По седем килограма захар изяжда всеки българин за една година. Въпреки че напоследък количеството леко намалява, тенденцията при шоколада, безалкохолните напитки и захарните изделия е противоположна.

По данни на Националния статистически институт, всеки човек у нас изяжда над седем килограма чиста захар годишно. На ден статистически се пада по повече от супена лъжица с връх.

70-годишната Иванка Ненкова от врачанското село Върбешница си спомня, че в детството й захарта била любимото й лакомство, до което обаче рядко се домогвала. „Много кът беше захарта, много, помня, че навремето дядо ми получаваше от купони - даваха наряд, по едно пликче хартиено такова, и го заключи под леглото в дървеното сандъче и аз се моля: „Тате, дай ми едно захарче!”. Тя беше захар на бучки, а сега ядем с лъжицата, скъпа не скъпа, ядем”, спомня си възрастната жена.

Днес килограм захар струва малко повече от лев - евтина съставка на сладкиши, кексове и торти.

През последните години българите са по-информирани и се опитват да живеят по-здравословно. Посягаме към богатите на захар ориенталски сладкиши все по-рядко. „Сега хората ядат предимно йогурти и най-вече нещата с кисело мляко. Това е може би българският принос в световната кулинария, защото йогурта, без да се лъжем, си започва от нашето кисело мляко”, казва шоколатиерът Ради Стамболов.

В Националния център по обществено здраве и анализи изчисляват консумацията на захар по друг метод. „Средно, при различните възрастови групи, приемът на захар от всички източници е по-малко от 10% от общата стойност на енергията, което е допустимото количество. Колкото по-рядко, толкова по-добре, без да има пълна забрана”, коментира проф. Стефка Петрова.

Въпреки че захарта вече е достъпна, семейството на Иванка Ненкова я ограничава. Те почерпи екипа на bTV с приготвени от дъщеря й торта и сладки от кафява захар и съветва младите: „Колкото се може да ограничават захарта, да ядат плодове, зеленчуции.”

Специалистите по хранене дебело подчертават, че не трябва да ядем захарни изделия всеки ден, но все пак едно е сигурно - сладкото ни кара да се чувстваме по-щастливи.