Българите, командировани в чужди държави в рамките на Европейския съюз, ще работят при същите условия като местните служители. Днес страните от Евросъюза се споразумяха за исканата от Франция реформа за ограничаване на „социалния дъмпинг” от Източна Европа.

Новите правила ще важат за българите, които временно са командировани в друга европейска държава, според последната статистика това са близо 16 хил. души.

Новите правила няма да важат за международните шофьори, каквито според бранша са около 40 хил. българи.

Извън обхвата на директивата са и гастербайтерите, които емигрират трайно в друга европейска държава, както и сезонните работници, които са наети от чужд работодател.

Директивата на Еманюел Макрон е насочена срещу т.нар. „социален дъмпинг”. В момента фирми от държавите с по-нисък стандарт предлагат по-ниски цени на услугите си в Западна Европа, защото разходите им за заплати и осигуровки са по-ниски спрямо западните.

Така например ако български работодател изпрати свой служител във Франция ще трябва да му плаща като на французин. А ако командировката е за повече от година и половина ще трябва да го осигурява и там.

Транспортните фирми от Източна Европа, включително и от България, предупредиха, че ги грози фалит, ако директивата важи и за тях. Така транспортът остава извън новите правила – добра новина за фирмите в бранша, но не толкова за шофьорите.

Най-много командировани български работници има в Германия, Белгия и Франция. Около 10 хил. от тях са строителни работници. От камарата обаче коментираха, че промените няма да затруднят бранша.

Новите правила влизат в сила след четири години.