Бачковският манастир вече и официално има нов игумен. Архимандрит Самуил беше въдворен в длъжност тази сутрин на специална церемония от главния секретар на Светия синод – епископ Герасим.

Малко преди 9 ч. старият и новият игумен на Бачковския манастир разговаряха приятелски в очакване на пратеника на Светия Синод.

„Монахът няма право на огорчение. Ние сме монаси. Дали сме послушание...Пък тепърва с новия игумен имаме още какво да си говорим. Но най-вече – аз вече му го пожелах- да се уповава на Света Богородица, както аз.", каза архимандрит Симон, който вчера сподели пред bTV, че е изненадан от решението на Синода.

Самуил беше откровен: „Мога само да помоля всеки един, който гледа това, което ще излъчите, да се постави на мястото – да бъде той поставен в един завод, в едно предприятие, за което не е очаквал, нямал е представа как се ръководи там, и му казват: "Ти трябва да ръководиш!" така се чувствам в този момент."

Снимка: bTV

Минути по-късно в светата обител пристигна главният секретар на Светия синод епископ Герасим. Той благодари на архимандрит Симон, но отказа да обясни мотивите за отстраняването му.