Огнище на птичи грип са открили в птицеферма в Генерал Тошево служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Те изпълнявали програмата за надзор на болестта по птиците, когато попаднали на огнище в птицеферма за кокошки носачки в града в област Добрич. Поетапно ще бъдат убити и обезвредени 140 хиляди носачки.

Кокошките носачки се отглеждат в закрити помещения и все още не е установено как са се заразили. Веднага след потвърждаване на щама H5N8 са предприети мерки по ликивидиране на огнището. 

Определени са две  зони – 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца.

Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.

От Агенцията по храните уверяват, че няма опасност за хората, които работят  във фермата, а яйцата от болните пернати не са стигнали до търговската мрежа.

„Тези яйца не могат да излязат на пазара. Те са възбранени още при първите възникнали съмнения, не от петък, а от една седмица преди това”, обясни директорът на БАБХ – Добрич д-р Анелия Андонова.

Собственикът на птицефермата не отговори на обажданията ни. Птицефермата се намира на километър от главния път Добрич – Кардам. Най-близкото населено място е доста отдалечено от нея. 

Всички стопани на пернати ще бъдат предупредени да затворят птиците, а фуражът да се съхранява на закрито.