Невероятно, но факт! 82-годишна баба от ромския квартал „Раковица” в Берковица е най- възрастната първокласничка у нас. Надежда Ангелова се обучава по европейски проект, чието мото е „Нов шанс за успех".

Баба Надежда бърза за училище, където вече трети месец усвоява четмо и писмо. И преди да е изкачила стълбите, се хвали: „Те, сега знам да се подписвам!”.

Останала без баща от малка и с болна майка, възрастната жена никога не е влизала в клас и не е имала собствена ученическа тетрадка. Сега вече има и чанта, и папка, но казва, че без госпожата е за никъде.

„Она ми казва така госпожата: ‘Бабо Надеждо, дай си ръката да пишем това!’, и аз й давам ръката.

„Аз движа ръката и по този начин тя изписва буквите,” обяснява преподавателката Димитринка Димитрова.

С математиката й е по-лесно, защото има търговски нюх. До ден-днешен, за да си помага на пенсията, баба Надежда обикаля пазарите и продава игли и свещи. Затова най са й лесни задачите, в които се пресмята с пари.

Заедно с баба Надежда в Берковица по проект „Нов шанс за успех” се обучават 180 роми. Някои от побелелите първолаци постигат завиден напредък.

„Да се връщаме 60 години назад и малко по-възпитани да ставаме, това е нашата цел, затуй дойдохме тука, госпожата и тя помага,” споделя Първомай Парашкевов.

„Много е важно човек да учи и знае, сега съм учил 2-3 месеца и ми са отвориха очите и съм по-друг,” казва първокласникът Рангел Петров.

Макар да не е сред първите по успех, най-възрастната първокласничка в Берковица не пропуска урок и няма нито едно отсъствие. В час, освен да слуша, най-обича да забавлява съучениците с песен.

През ноември ще стане ясно дали баба Надежда ще завърши успешно курса. Ако издържи теста, ще получи парична награда от 50 лева.