Светозвноизвестният режисьор на анимационни филми Румен Петков е в България, за да води майсторски клас за бъдещи аниматори.

Почеркът му е познат от култовата поредица за Чоко и Боко, анимациите „Том и Джери", „Джони Браво", „Лабораторията на Декстър". Лекциите му са част от международния фестивал за анимация „Златен кукер."

Преди около трийсет години се раждат щъркела Чоко и жабока Боко. Румен Петков отдавна не е рисувал героите, с които са израснали поколения българи. В редките случаи, когато го прави, го наляга носталгия. Анимацията пък доказва, че всичко е възможно, дори щъркел и жаба да са приятели.

„Всички са приятели, даже когато се преследват може да са приятели, в това е иронията,” обясни Румен Петков пред bTV.

Сега той предава уменията си на студенти, които са по-млади от анимационните герои Чоко и Боко. Постигнал американската мечта в Холивуд, той е убеден, че мечтите се сбъдват и в България. „Мисля, че ако си трудолюбив, успяваш и в България, ако не днес, то утре, аз съм оптимист,” сподели режисьорът.

Младите аниматори пък са амбицирани да се занимават с детска анимация в България. Вдъхновяват се и от теми като сметките за ток и отношенията между съседи.

Рикардо Гъров, студент по анимация в НАТФИЗ, например сподели, че би осмял в рисунките си политически теми или битовизмите на българина.

Петков им казва, че бъдещото е в анимацията и комиксите, защото за съжаление децата израстват с тях, а не с книгите.