Всички младежи минават на отчет в армията. От военното министерство готвят законови промени, с които целят да запълнят резерва на войската в случай на война.

Военните планират регистър на младежите от 18 до 32 години, които не са ходили в казарма след отпадането на наборната военна служба. По думите на министъра на отбраната, тези данни ще послужат само в случай на война.

„Ако е необходимо, ако това се наложи, те ще бъдат призовани и обучени. На този етап това не се предвижда. Ние искаме да разполагаме с тази информация колко са младежите, в каква позиция са и в каква възраст. Ще вземем списъци от ГРАО, няма да ги регистрираме, няма да каним на срещи, няма да ги призоваваме за каквото и да е”, каза Николай Ненчев.

Изказването му беше последвано от допълнително уточнение на МО, в което се казва, че се налага "по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват при необходимост във военно време за военна подготовка за защита на Отечеството."

От Съюза на ветераните от войните на България настояха не просто за отчет, а за подготовка на младежите. „Ако ги вземам тези младежи и ги пратим в Ирак, Афганистан, това са едно пушечно месо”, посочи зам.-председателят на Съюза на ветераните от войните Марин Петков.

Без яснота остава и въпросът дали и как този регистър ще засегне младежите, които живеят и учат в чужбина.