300 военни се включват в охраната на южната ни граница. Няма напрежение, това е превантивна мярка, обясни военният министър Николай Ненчев.

В Ивайловград беше изпратена елитна рота, която да противодейства на миграционния натиск. Става въпрос за общо 46 военни от хасковското поделение, специализирано в мисии в чужбина.

Армията вече патрулира съвместно с граничната ни полиция на браздата, но тази мисия се оказа секретна за медиите.

Рано сутринта военните влязоха в Ивайловград като на парад. Местните казват, че не им прави впечатление, когато минават военни автомобили.

Никой обаче не е свикнал да вижда армията да спи на хотел – поради липса на казарма в региона. А цената на нощувките се оказа военна тайна

Според сайта на един от хотелите, нощувката струва  45 лева. За военните обаче имало намаление. „Винаги правим отстъпки на хотела , когато са групи , без значение дали са военни, дали са цивилни”, каза собственикът Михаил Кафадаров.

Елитната ни рота ще патрулира по браздата, заедно с граничните патрули, като жив щит срещу евентуална бежанска вълна.

Местните се надяват армията да пресече и каналджийството, превърнало се в доходен бизнес в пограничните райони. В Ивайловград доброволчески отряди няма, но  хората са готови да съдействат на службите в опазването на границата.

Охранителната мисия на армията  по границата  ще продължи докато е необходимо. Първата група от 46 военни в района на Ивайловград ще остане 2 седмици, след което  на нейно място ще застъпи друга група. А при необходимост броят на военнослужещите ще бъде увеличен.