Антибиотици да се изписват на децата само след антибиограма и това да залегне в Национална програма за правилна употреба на антибиотици, предлагат пациентска организация и микробиолози.

Със застудяването на времето все повече пациенти се обръщат към личните си лекари заради настинка, грип или усложнения от тези заболявания. Микробиолозите искат да се намали прекомерната употреба на антибиотици, когато това не се налага като при вирусните заболявания.

80% от инфекциите на горните дихателни пътища са от вируси – антибиотикът е не само неуместен, но и обърква нещата. Така бактериите стават устойчиви на някои лекарства, а вместо лечение има усложнения. Доказват го и изследванията в лабораторията по контрол на антибиотичната резистентност.

Една от грешките - медикаменти се изписват без да я ясен причинителя и без антибиограма. Ако не е правена, се стреля на сляпо. Организмът може да е има резистентност към този антибиотик вместо да подобри състоянието - да хронифицира.

Затова микробиолози и пациенти искат да има национална програма с правила за употреба на тези лекарства. Профилактика на инфекциите, микробиологичното изследване, бързи тестове, за де не се дава антибиотик на сляпо и не този, който е предложен от лобита на фармацевтични фирми, а този, който е най-подходящ.

Един микроспокски материал от храчка много бързо може да ориентира лекаря дали има инфекция и каква е тя. Трябва да се наблегне и на микробиологичното обучение на лекарите и връзката с микробиолозите.

Предложението на пациентската организация ще бъде обсъдено през следващите месеци от различни експерти.