„Реших да замина за Канада когато бяха протестите срещу правителството на Жан Виденов. Избягах от действителността и перспективата БСП отново да се върне на власт за постоянно”, каза аниматорът Тео Ушев.

Тази година негов филм попадна в списъците за наградите Оскар, чийто номинации ще бъдат обявени идния вторник. Той участва с филма „Сляпата Вайша” по текст на Георги Господинов.

„Трудно се правят филми по добри литературни произведения. Аз трябваше да забравя за текста, за да си го представя като рисунки”, споделя аниматорът пред bTV.

„Никога не мисля за това дали филмите ще се харесат на хората. Имам продуценти, които се грижат за това. Човек ако се концентрира и си мисли за тези статуетки, означава да бъде нещастен и недооценен всеки път”, смята Тео.

Един от най-живите му спомени преди да избяга в Канада е как хонорар за свършен проект се стопил буквално за часове. „Дойде Виденов на власт и се оказа, че колкото повече работиш, толкова повече губиш. Тогава отивам да си взимам един хонорар и след това пих кафе с един приятел. През това време хонорарът ми се стопи 10 пъти. Това беше най-скъпото кафе в живота ми”, казва той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!