Акушерките в България са два пъти по-малко от необходимото. Масово работят на поне две места, за да оцеляват. Настояват за обективно разследване на случая с битото бебе от акушерката Емилия Ковачева и за реформи в системата.

За 37-годишния си стаж като акушерка Емилия Казълова не помни такъв случай. Работата е натоварена и отговорна, а хора не достигат.

„Да помислим защо една акушерка трябва да обслужва много бебета, какво трябва да се направи, за да се задържат младите кадри”, призова Емилия Казълова, която е председател на Алианса на българските акушерки.

Акушерките у нас са 4200 при необходими поне 10 хиляди. Около 1/4 са в пенсионна възраст. Средната заплата е 450 лева.

„Заради изключително ниското заплащане акушерките са принудени да работят поне на 2 работни места, за да осигуряват своето съществуване”, коментира Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

В случая на Емилия Ковачева най-вероятно преумората е сред причините за агресията.

Акушерството попада в така наречените „помагащи професии”, т.е. тези, в които се полага грижа към други хора. При тях рискът да се изпадне в такова състояние е голям.

„Може да се случи на човек, който не е имал преди това психични проблеми. Малките деца провокират много бързо наши забравени чувства и ние не си даваме сметка за това, ако нямаме някого, с когото да си разговаряме”, обясни психоаналитикът Весела Банова.

Психотерапевтите са категорични, че в момента Емилия също има нужда от помощ, а не от публичен линч.

„Ако сме общество, което искаме да се идентифицирам, че сме в Средновековието, когато са горели вещици, ок. Ако сме в 21 век, трябва на тази жена да и се осигури психична и психотерапевтична подкрепа”, каза Банова.

Съсловната организация на професионалистите по здравна грижа най-вероятно ще отнеме за 3 години правата на акушерката.