Акция "Валя" в защита на пешеходците се проведе на територията на цялата страна. Инициативата носи името на 12-годишното момиче, което беше прегазено на пешеходна пътека в Бургас.

По Черноморието мобилни екипи на КАТ следяха за спазване на ограниченията на скоростта, особено в зоните на пешеходните пътеки. В патрулните коли във Варна е монтирана апаратура, която заснема всеки шофьор, измерва скоростта му и показва с колко тя е над допустимата.

„Автомобилът като премине се вижда номера му и след това се правят справки за марка, модел, собственост. Няколко дни след това водачът, който е извършил нарушението, разбира за него с честитка по пощата”, казва Николай Вълчев, полицай.

По инициатива на почернени родители през тази година във Варна бяха поставени около 40 съоръжения тип „легнал полицай” - най-вече в близост до пешеходни пътеки.

В Бургас по време на тридневната акция седем екипа, вместо обичайните четири, дежурят по улиците. От Пътната полиция казват, че акция „пешеходец” на практика не е спирала през последната година и ефект има - шофьорите са се научили да дават път.

Пешеходците обаче трудно свикват да пресичат правилно. „Пешеходците се очертават като проблем, включително прескачат и парапетите, които са монтирани. Но санкционираме и има ефект”, казва Желю Танев - началник на КАТ-Бургас.

Камерите също помагат. Само за година жертвите на пътя в града са намалели с 14, а ранените със 72.