Пореден случай на агресия в училище. Две момичета се сбиха, като арена на страстите става двора на професионалната гимназия по химични и микробиологични технологии в столицата. Завръзката - единадесетокласничката Илона казва на съученик, че приятелката му излиза с друго момче. Уличената в изневяра девойка иска обяснение - защо Илона се меси във връзката й. Така се стига до ръкопашен бой, който завършва в болница.

„Тя попита: Защо се месиш. Удари ми шамар. Аз отвърнах и започнахме - аз я свалих на земята, тя ме изрита и оттам не си спомням абсолютно нищо. Аз я ударих един единствен път, тя ми скъса повечето неща, скуба ме, с юмруци ме удари и ни спряха”, разказва Илона.

До по-сериозни последствия не се стигнало, защото съученици на двете момичета ги разтървали още в началото. Въпреки това, малко след схватката, Илона припаднала.

„Тя започна да се задушава, викнахме линейка, трепереше, не можеше да говори”, казва съученичката Любомира.

Това е първият сериозен инцидент в гимназията. Но агресия сред тийнейджърите има, признават учители.

„Повече, ако има такива, са случаи между момичета, за голямо съжаление. При нас е така, понеже момчетата са по-малко, сигурно не могат да ги разделят”, казва Димо Димов - директор на професионалната гимназия.

Агресията сред подрастващите е сериозен проблем. А причините за това са комплексни.

„Децата са агресивни от малка възраст. Повечето са с проблемни семейства, това също има значение”, смята Милена Мартинова – преподавател.

Според учителите единственото решение на проблема са не наказанията, а разговори и работа с подрастващите. Не само в училище, но и вкъщи.