Започват масови проверки на Агенцията по храните преди предстоящите декемврийски празници. До 10 хил. лева глоба очаква всеки хотелиер и ресторантьор, чието заведение не отговаря на хигиенните изисквания.

Проверките в Банско започват първо от хотелите и заведенията, които работят само по няколко месеца в годината.

„Имаме апел и към Агенцията по храните да се обърне особено внимание на т.нар. заведения, които аз им казвам гларуси – тези, които идват сезонно, които не са работили цяла година. Идват отварят през декември на бързане, къде с повече компромиси по отношение на хигиената, къде по-малко, които бързат да извлекат печалбата само за сезона,” каза кметът Георги Икономов.

„Когато един хотел дълго време не е работил, първото и основното нещо е, когато се открие сезона, да се почисти, да се хигиенизира,” коментира Мария Чилева от хранителната агенция.

След скандала с отровените близо 40 деца, които попаднаха в болница, докато са на зелено училище в курорта, самите хотелиери са особено мотивирани да не допуснат подобни инциденти.

„Изключително много се държи на хигиената, изследванията се правят на всеки 6 месеца - качеството на приготвяне на храна, технология, технологична обработка, съхраняване на замразените храни и така,” посочи Ели Калина, управител на заведение за хранене.

Глобите за нарушителите са сурови - започват от 5 хил. лева за първо нарушение, а при второ санкцията е двойна. Отстраняване от работа пък грози всеки готвач или сервитьор, който работи без здравна книжка.