Здравният министър Петър Москов очевидно искаше да овладее Фонда за лечение на деца и да сложи там негови хора. Това коментира адвокатът на двама от задържаните служители във фонда след спецакцията Константин Симеонов.

По думите му Москов е в мъртва хватка с властта и желанието му да управлява авторитарно в министерството е силно.

„Обвинението, което се повдигна на всички задържани за 24 часа, беше за създаване на организирана престъпна група. Обжалвайки мерките за отклонението, се получи определение от Специализирания съд, от което е видно, че доказателства в папките за създаване на организирана престъпна група няма. На нас тези папки не ни бяха показани. Това беше и причината да не се поиска задържане под стража”, подчерта Симеонов.

Според адвоката на бившия директор на фонда Павел Александров - Диана Ангелова, в здравното министерство има много проблеми и е най-лесно да създадеш впечатление, че се бориш, като направиш един демонстративен акт за борба с корупцията, за да отстраниш вниманието от министерството.

Нито е имало неправомерно присвояване на средства, нито нанасяне на вреди на фонда, нито има деца, ощетени от каквото и да е преразпределяне на средства. Години наред са се давали отчетите, министерството е знаело всичко, всеки разходван лев, подчерта Ангелова.

Разследващите към нас нямаха въпроси и според мен нямат въпроси, защото няма и доказателства, подчерта тя.

„Познати и близки сигнализират, че децата, които е трябвало на 20 април да имат оформени документи и взети решения след акцията голяма част от тях са без яснота как ще протече лечението”, коментира Ангелова. Според Симеонов забавяне очевидно има.

По думите на Ангелова родителите ще изчакат дадения им срок от 18 май за последно решение и ако няма решение, ще се обърнат към медиите за помощ.

Отстраняването на директора и служители е довело до нов ред, нова организация, нови принципи на работа, отбеляза тя.