Глоба в размер на 7000 лв. бе наложена на съдържателите на комуната за настаняване на деца в риск, създадена от германска фондация в благоевградското село Бистрица.

Санкцията на Държавната агенция за закрила на детето срещу Сдружение „Димитриадис – грижа за деца в чужбина" е наложена, защото предоставяните от него социални услуги са без лиценз.

Това нарушение на Закона за закрила на детето беше установено по време на проверка на Главна дирекция „Контрол по правата на детето" след сигнал за медикаментозно натравяне на едно от децата, за които дружеството полага грижи.

15-годишният австриец Емис Адеми постъпи в реанимацията на благоевградската болница на 23 април, след като погълнал около 30 таблетки от медикамент. Заедно с него в тайнствената комуна живеели още един младеж от Австрия и един от Германия.

По време на инспекцията беше установено, че Сдружението извършва дейността си чрез договор с немска социална служба за прехвърляне на отглеждането и възпитанието на деца от Германия в Гърция.

Непълнолетните, които се насочват по тази програма, имат поведенчески проблеми или зависимости. За осъществяване на своята дейност на територията на България дружеството ползва етаж от сграда под наем в село Бистрица.

В сряда от сдружението „Димитриадис – грижа за деца в чужбина" са изпратили до Агенцията за закрила на детето писмо, в което уверяват, че дейността им е у нас е преустановена.

Младежите са изведени в Гърция, където директорът Йоанис Димитриадис има разрешение да развива дейността си. Всички са в отлично здраве и се чувстват добре, допълват подателите на писмото.

Сдружението вече е подало документи за получаване лиценз от Агенцията за предоставяне на социалната услуга „защитено пространство" за деца.