Отново няколко хиляди деца в София остават извън детските заведения. Днес излезе първото класиране за столичните детски градини и ясли. Най-голям е проблемът с недостига на места в яслените групи.

Така например за 15 места в елитната 2 ОДЗ „Звънче” чакат повече от 280 деца, родени през 2015 г.

Над 16 хиляди деца кандидатстваха за прием в детска градина и ясла. Извън системата обаче остават около 4500 малчугани. А най-много родители искат да запишат децата си в районите „Триадица”, „Красно село” и идеалния център.

„Има чакащи в градинска възраст единствено в районите „Красно село”, „Триадица”, „Овча купел” и „Лозенец”, вече броят на чакащите в градинска възраст е равен на броя на местата. Това не означава, че няма да се разширяваме, просто акцентът ще е яслени групи”, обясни зам.-кметът Тодор Чобанов.

Места има за всички 5 и 6-годишни, които е задължително да посещават подготвителен клас. А до края на годината ще приключи строителството на пет нови сгради и ремонтът на още 11 детски градини.

Достъпът за родителите в електронната система ще бъде възможен от утре сутрин. Тогава всеки ще може да провери дали детето му е прието в желаното детско заведение. Записването започва от понеделник и ще продължи до 27 май.

След това ще има и следващи класирания.

Като не става с добро, става с натиск

Едва на 6 месеца, Валери вече е записан и чака място в системата за детските градини. Процедурата се оказва цяла Одисея за майка му Биляна Запрянова. Момченцето е второто й дете, от нов съпруг и с нова фамилия на майката - подробност, която не позволява на жената да го регистрира в системата за детски градини.

Биляна е журналист и дъщеря на служител в столична община. Едва след заплашителен имейл, че знае как да си потърси правата от системата регистрират детето й.

„Всичко е наред, той има 8.2 точки, надявам се днес да са го приели в яслата, която съм писала за първо желание Не всички жени са журналисти и не всички имат преимущества и някои няма да могат да се оправят, аз не съм стигнала до майка ми в този случай, успях да се оправя сама”, разказва тя.