Ако хората болни от диабет, живееха само в една държава, тя би била третата по население в света, след Китай и Индия. По света живеят над 382 млн души, болни от диабет - горе-долу колкото е населението на Съединените щати. Много от случаите може да се предотвратят или отложат.

В България с тази диагноза живеят над 577 000 българи - повече от населението на Пловдив. При едва 10% от тях диабетът е Тип 1, т.е. който се приема за автоимунно заболяване и не може да бъде предотвратен.

Срещу болестта

„Нашият стомах е като една фабрика. И така, ако фабриката използва лоши материали или работата е твърде много, работниците няма да се справят”, разказва готвачът Лео пред малките пациенти в софийската педиатрия. В Световния ден за борба с диабета те видяха на практика как трябва да се хранят, за да са здрави по-дълго, като част от кампанията „Открито за диабета".

Един от пациентите е Станислав Стоянов, който чул диагнозата за първи път преди пет години. „С кетоацидоза в интензивното във Враца”, спомня си бащата на Станислав – Николай Николов. Стигнало се до там, защото не разпознал симптомите. „Пиех много вода, ходех често до тоалетната, чувствах се задъхан”, разказва младежът. Две години по-късно същата диагноза чува и неговият баща. И при двамата диабетът е Тип 1 и не е можело да бъде предотвратен.

През последните години, обаче, непрекъснато нараства броят на децата с дабет Тип 2, от който обикновено страдат възрастни хора. Това се дължи на обездвижване и лошо хранене - честа консумация на чипсове, пици и сандвичи. „Вашата баба няма откъде да го купи. Тя би сготвила едно чисто, хубаво ядене, което няма да носи същите калори като една пица, която е три пъти по-калорична от една супа с парче хляб”, обяснява д-р Радка Савова от Специализираната болница за активно лечение по детски болести – София.

Затова лекарите съветват - преди да хапнете нещо, помислете дали би го изяла вашата баба. А на децата, които за първи път чуват диагнозата Станислав казва, че не е страшно. „Само малко се променя начина на живот към по-добър. И по-здравословен”, казва той.

Флашмоб за инсулинови помпи

На флашмоб в Шумен десетки изрисуваха с телата си синия кръг на надеждата - символ на подкрепата за страдащите от диабет. След това в небето над града полетяха сини балони.

Целта на организаторите беше да привлекат вниманието върху факта,че България е единствената европейска държава, която не осигурява на болните инсулинови помпи и консумативи за тях.

Общо около 100 са диабетиците у нас, които имат нужда от тези помпи, а цената на една от тях е непосилна - 7 500 лева.

Снимка: БГНЕС