276 души се включиха в акцията за безвъзмездно и доброволно кръводаряване на Цветница, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Инициативата е част от тазгодишната Пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване, която се провежда под надслов "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си". Акцията е традиционна за София, където се провежда вече за десета поредна година, като част от целогодишните дейности за насърчаване на кръводаряването като високохуманен акт.

Вчера в столицата безвъзмездните кръводарители бяха 136 души. За пръв път през тази година в кампанията на светлия християнски празник се включиха още 11 града в страната - Смолян, Велико Търново, Видин, Стара Загора, Плевен, Добрич, Варна, Пловдив, Бургас, Враца и Разград.

Безвъзмездните кръводарители в тези населени места вчера бяха 140. Организатори на Пролетната национална кампания по кръводаряване са Министерството на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква.