В Бургас започва кампанията „Искам да помогна", породена от призива на премиера Марин Райков бизнесът да подаде ръка на бедните. Дарение от 5 тона хранителни продукти ще разнообрази менюто на близо 2500 социалнослаби семейства.

Сирене, пилешки бутчета и кюфтета ще влязат в менюто на бедните, които получават топла храна чрез социалния патронаж. „Тези продукти ще стигнат и за Дом за стари хора, защитените жилища, Дневния център за възрастни с увреждания. До края на месеца ще има още няколко доставки, като най-голямата доставка ще бъде на 29 април,” обясни пред bTV Лилия Димитрова, управител на Домашния социален патронаж. Във връзка с великденските празници на 30 април ще бъде предоставена храна за няколко дни.

Продуктите се произвеждат на етапи, за да са пресни. Дарението ще намали и таксата от около 80 лева, която социалнослабите плащат за услугата.

„Благодаря на Бога, че има такива хора. Пенсията ми е 200 лв., ако не са те – гибел,” сподели Никола Илиев, който се възползва от услугите на социалния патронаж.

Мнението споделя и Иван Янчев, който отбеляза, че благодарение на помощите таксите на кухните са намалени с 5-6 лева, което е в помощ на бедните, които разчитат на тази храна.

В петък стартира и втората част на кампанията, в която чрез БЧК помощи ще получат и семейства в затруднено положение.

„Нека за всички да има, достатъчно е храната, за да има за всички. Кой както може да помогне, с каквото може да помогне,” призова дарителят Атанас Атанасов.

За да няма злоупотреби, хората, които ще бъдат подпомогнати, са определени от социалните служби.