От следващата учебна година 18 нови неделни училища в чужбина ще приемат български деца, предаде БТА. 13 училища се откриват в Европа (Испания, Малта, Кипър, Германия, Великобритания), четири - в Северна Америка (в щатите Масачузетс, Ню Джърси, Илинойс) и в Квебек, Канада.

Българско неделно училище ще има и в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

От МОН уточняват, че така българските училища в чужбина стават общо 190. През миналата година училищата зад граница, подпомагани от българската държава, са били 175. От списъка отпадат две училища - във Франция и Украйна. Дейността им е прекратена по тяхна молба до министъра на образованието и науката.

Училището в Кипър съществува и сега. Въпреки това е включено в списъка на новите, защото е сменена организацията, която го управлява.

6 предложения за нови неделни училища са отхвърлени, защото подалите ги организации не покриват изискванията. 8 предложения за Украйна са оттеглени от вносителите, а МОН продължава да подпомага вече съществуващите 50.

Две училища в Испания ще продължат да получават финансово подпомагане като филиали на други училища в същата страна.

През учебната 2016/2017 година българските неделни училища са получили от българската държава 8 055 896 лева.

Очаква се през следващата учебна година българската държава да подпомогне финансово обучението на над 20 000 деца и ученици зад граница. Те изучават български език и литература от подготвителна група до XII клас, история и цивилизация, и география и икономика на България. В училищата има и извънкласни дейности, свързани със съхраняването на националната идентичност, култура и традиции.

За младежите се организират кандидатстудентски курсове за кандидатстване в български висши училища.