17-годишно момче от Центъра за социални услуги за деца с увреждания в Роман е паднало от третия етаж. Сигналът е подаден малко след 7:30 ч. сутринта.

На място веднага е пристигнал спешен екип. Момчето е било в кома, с черепно-мозъчна травма.

В момента е в във врачанската болница, състоянието му е стабилизирано. Полицията и социалните разследват случая.

Засега не може да се каже дали момчето неволно е паднало ,или е скочило само, както и дали наблизо е имало служител на центъра.

17-годишното момче е в центъра от година. Директорът на социалния комплекс Роза Димитрова го определя като кротък и спокоен. Младежът не ходел на училище, защото е глухоням и с психични увреждания. 

В 7:30 ч. децата от социалния комплекс стават от сън и се подготвят се за закуска. Тази сутрин, както обикновено, той се включил в почистването на помещенията  заедно с персонала.

Записите от камерите в коридора се виждало как момчето влиза само́ в тоалетната на третия етаж. Малко след това го намират паднало пред сградата. Какво точно се е случило, ще установят разследващите.

„Установихме, че въпросният прозорец е счупен. От услугата ни се оплакаха, че децата често разглобяват прозорците и дори в опитите да бъдат монтирани прозорци, които да се отварят само отгоре, децата успяват с различни материали да ги разглобят”, коментира Мария Търнавска, директор РДСП-Враца.  

Комисия от община Роман проверява за пропуски в работата на персонала.

„Явно, че самите служители не са реагирали навреме, за да уведомят лицето, което контролира състоянието на базата, в случая на този прозорец, защото всички други са били затворени”, заяви Роза Димитрова.

Прозорците не са обезопасени с решетки, защото правилата в институции за деца от семеен тип не разрешават тази предпазна мярка.