1560 деца са били подложени на домашен тормоз през миналата година. За това алармираха от Държавната агенция за закрила на детето по време на обществена дискусия. Общо случаите на насилие над деца през 2011 г. са били 2155.

Тези данни и текстовете на законопроекта за детето отключиха сериозен дебат и критики. Ето защо най-вероятно проектозаконът ще бъде преработен още в зародиш, стана ясно на дискусията.

Сред най-масовите критики са изземането на правата на родителите в полза на държавата, пускането на анонимки срещу родители, както и ранно репродуктивно образование.

Според граждански организации проектозаконът за детето не прави разлика между деца в риск и децата изобщо.

Проектозаконът приема, че родителят е виновен по презумпция, алармира Стоян Георгиев от Асоциация „Общество и ценности”. Семействата ще станат изключително уязвими от вмешателството на институциите, които ще могат да си позволят по всяко време да влязат в българското семейство и ако имат съмнения за каквото и да било, родителят буквално да стане зависим от техните експертни становища и субективни възприятия за реалността, каза Георгиев.

Същевременно според председателя на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов в България има родители, "които имат нисък родителски капацитет, които възпитават децата си с побоища и насилие, които ги продават, които ги гледат в конюшни и кучкарници".

Свидетели сме на много агресия както от децата, така и от родителите, това не трябва да продължава, закон трябва да има, заяви Станка Шайлекова, член на парламентарната комисия по труда и социална политика.

Междувременно обединението от над 100 неправителствени организации постави оценка "среден 3" на правителството за изпълнени ангажименти към децата.

Областите с най-висок успех са свързани с държавната политика за извеждане на децата от институциите, усилията в полето на детското правосъдие.

Най-ниски са оценките за детското здравеопазване и психично здраве, както и политиките по образование.