От общо 2473 училища в България, 156 нямат никакво медицинско обслужване. Това съобщи просветният министър Николай Денков след среща с Националното сдружение на общините, предаде БТА.

Темата с лекарите, медицинските сестри и фелдшерите в училище придоби нова актуалност след трагичен инцидент в столично училище. 11-годишно момиче почина, след като беше ритнато в корема от друго дете. Това станало след края на работното време на медицинската сестра.

52 са училищата с лекар на пълен щат, 55 са училищата с лекар на непълен щат, в 294 училища има фелдшер на пълен щат, а с фелдшер на непълен щат са 158 училища. 923 са училищата с медицински сестри на пълен щат, а с медицински сестри на непълен щат са 664 училища. В 370 училища има медицинско обслужване от амбулатория за първична медицинска помощ.

Около случая в 52 ОУ в Бояна се заговори и за друг елемент от грижата за учениците – психолозите и педагогическите съветници, които да работят с агресивните или проблемни деца. Денков посочи, че в училищата към момента има общо 390 психолози и 692-ма педагогически съветници.

„Едно от най-бързите решения, които ще се вземат, е да инструктираме учителите след всеки инцидент, при който има "посягане" на дете, те да се обаждат на медицинско лице. Ако има в училището медицинска сестра, веднага да се обаждат на нея, но ако няма в този момент, учителите да се обаждат на личния лекар, за да може грижата за детето да бъде прехвърлена на компетентно лице”, обясни министър Денков.

Той призна, че към момента има алгоритъм за действие при инцидент в училище, но не е ясно разписано какво се прави при потенциална опасност.