Столичната болница „Софиямед”, чиято служителка Емилия Ковачева преби бебе на 4 дни, е била обект на 11 проверки след жалби на пациенти от създаването си през май 2012 г. до март 2015 г. Това съобщиха за bTV от Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

По данни на прокуратурата около 2:00 часа сутринта на 18 април акушерката Емилия Ковачева е удряла с юмруци и със стъклено шише за хранене, опитвала се е и да души новородено момиченце. Действията ѝ, запечатани от охранителна камера, втрещили разследващите инцидента.

В четвъртък вечерта, след като информацията за инцидента бе огласена публично, от „Софиямед” излязоха с писмена позиция, с която съобщиха, че акушерката е уволнена, а от болницата първи са съобщили за инцидента.

Според информацията на болница „Токуда”, където бебето бе транспортирано в тежко състояние с черепно-мозъчна травма, твърдят, че те са подали сигнала до прокуратурата.

„Ръководството и екипът на АГ Клиниката на УМБАЛ „Софиямед“ категорично осъжда криминалното деяние на акушерката. За нас случаят е истински шок и за да не възпрепятстваме работата на разследващите органи до този момент не коментирахме подробности по него”, обясниха от болницата в съобщението.

Проверката на Агенцията „Медицински одит” по този случай все още тече. „Всички жалби досега са за неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ, като последната е от март 2015 г.”, сочи статистиката на контролния орган.

Три от проверките са извършени в клиниката на „Софиямед”, една – в Спешното отделение и шест в самата болница – в Хирургичното отделение, в Неврохирургията и в Акушеро-гинекологичното отделение.

„Извършена е и една планова проверка касаеща Упрвление, дейност, структура и организация на медицинското обслужване в лечебното заведение. Констатирани са нарушения по стандартите „Клинична лаборатория”, „Анестезиология и реанимация”, „Неврохирургия” , „Нервни болести” и нарушение на икономическите права на пациента”, посочват от Изпълнителната агенция „Медицински одит”.