1000 инфаркта по-малко отчетени у нас в за едногодишния период след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, спрямо минали години. Това съобщи Дарик, цитирайки данни на Дружеството на кардиолозите в България.

Цифрите са от национално проучване, направено в периода 25 октомври до 1 ноември тази година. Според резултатите пушачите в страната са 35 на сто, а непушачите - 65 на сто.

Анкетата е обхванала 1056 души от столицата, областни градове, по-малки градове, както и от села в цялата страна. 57% от анкетираните подкрепят забраната за пушене в този й вид, 27% не я подкрепят, а 17% не могат да преценят.

В отговорите си обществото отново е разделено на пушачи и непушачи. 28% са тези, които пушат и подкрепят ограничаването на цигарения дим, а само 9 на сто е процентът на обявилите се срещу забраната непушачи. Около 13% от непушачите посочват, че забраната е променила честотата, с която посещават заведенията, но процентът на пушачите, които отговарят по този начин, е 56.

От всички 1056 анкетирани 54 на сто категорично са заявили, че забраната за пушенето на закрити места не е повлияло на редовността, с която те посещават заведенията.

Днес е световният ден без тютюнев дим.