Кулминацията на националната кампания за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил бяха днес. За да бъде отбелязано славното му царуване, днес се положиха основите на неговия паметник в присъствието на министър-председателя Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев.

София беше домакин на основните събития в Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил (997-1014 г.). Кампанията е организирана от Националния комитет под ръководството на министър-председателя проф. Георги Близнашки.

От 10.00 часа в Големия салон на БАН премиерът приветства участниците и гостите на тридневната Международна научна конференция на тема "Европейският югоизток през втората половина на Х - началото на ХI век. История и култура", организирана от Българската академия на науките.

Участие във форума, който е от най-мащабните събития за историческата наука у нас през последните години, взеха 65 учени от България и чужбина. Сред чуждестранните участници са изтъкнати византинисти и медиевисти от Европа и САЩ. По-рано премиерът разгледа изложбата в БАН "Църквата в Самуилова България - корени и наследство".

Снимка: БГНЕС

Преди хиляда години средновековният свят е разтърсен от нечувана трагедия. След фаталната за българите битка в полите на Беласица по заповед на император Василий II 15 000 пленени български войни са ослепени. Щом видял злочестината цар Самуил издъхнал.

Хилядолетие по-късно държавният глава се поклони пред тленните останки и плащеницата на средновековния български владетел в Музея на византийската култура в Солун. Според Росен Плевнелиев в наши дни можем да се поучим от държавническото отношение на цар Самуил.

Снимка: Президентство

На Архагеловден, 8 ноември, паметникът на цар Самуил ще се извисява до църквата "Св. София" в столицата. Докато статуята стане готова, още утре в Националния археологически музей се открива изложба, посветена на средновековния български владетел.

Специалистите са подготвили представление, което пресъздава драматичните събития от времето, когато цар Самуил е водил битка за България