Общественият съвет за изграждането на Национална детска болница алармира в писмо до президента, премиера, бъдещите народни представители, здравния министър и медиите за оказване на натиск от различни институции.

В писмото се казва, че срещу адвокати, лекари и журналисти е „подета открита очерняща кампания“.

„Общественият съвет и неговите членове са изразявали притеснения относно политиката на държавата по отношение на детското здравеопазване, а не притеснения от един или друг частен субект и неговите инвестиции. Бихме се радвали действително да имаме това влияние върху общественото мнение, за което твърдят  от „Търговска лига“, но всъщност фактите показват съвсем друго“, пише в отвореното писмо.

„Възражения срещу решението на Министерски съвет за одобряване на инвестиционния проект по реда на чл. 37а от ЗЛЗ са отправили редица организации от неправителствения сектор, президентът Румен Радев, редица политици, в това число председатели на политически партии. В този смисъл въпросът, с какви мотиви и по какви причини Министерският съвет е взел решение за отмяна на първоначалния си акт, не следва да се отправя към нас“, пише още в писмото.

„Въпреки нашето притеснение от използваната лексика спрямо нас и подходите, чрез които се прави опит да се заглуши дейността на Обществения съвет, ние декларираме, че ще продължим дейността си съобразно установените правила и в полза на обществения интерес“, се казва в заключение. 

Припомняме, че ден по-рано в ефира на bTV адвокат Мария Шаркова разказа, че е привикана, заедно с други членове на Обществения съвет, на разпит в ДАНС по сигнали, изпратени от „Търговска лига“.

По-късно от инвеститорът, който искаше да изгради в столицата частно лечебно заведение с детско отделение, поискаха от здравният министър за разпусне съвета, защото хората в него са „арогантни и влияят на правителството във взиманите от него решения“.

Скандалът между двете страни се разгоря след като в намалото на май тази година служебното правителство първо разреши, а след това отмени проекта за изграждане на частна болница с инвеститор „Търговска лига“.