ДАНС привиква за обяснение членовете на обществения съвет за изграждане на национална детска болница.

Причината – жалба от „Търговска лига“ – инвеститорът на болница „Мама и аз“, срещу изграждането на която имаше силен обществен отзвук.

Почти всички членове на обществения съвет са получили обаждане от ДАНС, показа нашата проверка.

В своя позиция „Търговска лига“ ги обвинява в намеса в работата на институциите.

В края на април служебният кабинет без обсъждане разреши строеж на болницата „Мама и аз“ в София, а само ден по-късно се отказа от решението заради обществен натиск.

Всичко това се случи на фона на редица анализи, показващи излишък на болници в столицата, но за сметка на това – недостиг на педиатри и медици като цяло.

Вчера ДАНС се свързва с Надежда Цекулова и адвокат Мария Шаркова.
„Въпросът е защо се ангажира държавен ресурс да проверяват хора, които безвъзмездно и отдадено си вършат работата“, коментира“, коментира Шаркова.

„Изненадахме се и по какъв начин този казус попада в рамките на понятието „Национална сигурност“, допълни Цекулова.

Голяма част от експертите в обществения съвет са и лекари. Според информация, с която разполагаме, повечето от тях вече са разпитани. Конкретни причини за сигнала не се знаят.

В позиция до медиите от „Търговска лига“ обясняват:

„Членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница към МЗ арогантно, без никакво правно и фактическо основание, симулираха обществен натиск (на 30 април и 1 май т. г.,) за да принудят служебния премиер да отмени законосъобразното и правилно (...) за одобряване на съвременната многопрофилна „Мама и Аз“ в София с малко педиатрично отделение“.

От „Търговска лига“ не казват каква е целта на сигнала, но твърдят, че тя не е сплашване.

А от ДАНС заявиха, че не дават информация за проверки, които извършват, тъй като това може а ги компрометира.