Да бъдат забранени продажбата, закупуването и предоставянето на енергийни напитки на лица под 18 години предвижда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от народни представители от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

С предложените промени се създава правен механизъм, който гарантира закрила на здравето на децата от потенциалните рискове, породени от консумацията на енергийни напитки. Изненадващо обаче българските педиатри, с които се свързахме от btvnovinite.bg, отказаха да обяснят как те влияят на организма на подрастващите.

Състав, ползи и вреди

Енергийните напитки съдържат висока концентрация на кофеин, както и витамини, билкови добавки, подсладители и допълнителни стимуланти като таурин, женшен и гуарана. Те се продават на много места и са лесно достъпни за деца, юноши и млади хора.

Снимка: iStock

В същото време има много международни проучвания, които предупреждават за потенциалните неблагоприятни ефекти, свързани с тяхната редовна консумация, особено в комбинация с алкохол и стимуланти.

Енергийните напитки крият риск за подрастващите със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), се казва например в доклад на д-р Ран Д. Голдман от Детска болница в Британска Колумбия, публикуван на страницата на Националния институт по здраве в САЩ. 

Десетки увреждания според американски доклад

„Употребата на енергийни напитки сред деца и юноши е проблематична, особено когато се комбинират с алкохол. Тъй като те обичайно не употребяват кофеин, рискът от кофеинова интоксикация при деца може да се увеличи поради липсата на фармакологична толерантност“, пише д-р Ран Д. Голдман.

Има обаче съобщения за неблагоприятни събития, свързани с енергийни напитки, извън сериозното предозиране с кофеин – като например комбинирането им с алкохол. „Дълготрайните резултати включват увреждане на черния дроб, забавят растежа на костите, предизвикват бъбречна недостатъчност, респираторни нарушения, тахикардия, възбуда, гърчове, психотични епизоди и дори смърт“, уточнява д-р Ран Д. Голдман. 

В други американски доклади се посочва, че е налице намалено време за реакция, повишено кръвно налягане и нарушения на съня при децата, които редовно консумират енергийни напитки. В тези доклади обаче не се посочва какво количество трябва да се изпие в рамките на едно денонощие, за да се стигне до нежелателни последици за организма.

„Едно от заболяванията, на което трябва да се обърне особено внимание, когато говорим за употреба на енергийни напитки е хиперактивното разстройство с дефицит на вниманието. Тези деца вече приемат определени стимуланти и комбинирането им с кофеинова напитка повишава сърдечната честота и кръвното налягане на тези деца. Това е доста обезпокоително“, посочва още д-р Ран Д. Голдман.

Снимка: iStock

В неговият доклад се казва още, че сред останалите рискови групи попадат децата и юношите с хранителни разстройства, тъй като те може би вече имат кръвоносна система с нисък капацитет, както и подрастващите със затлъстяване, тъй като повечето енергийни напитки са богати на калории.

Българските педиатри отказват коментар

От Българската педиатрична асоциация отказаха коментар. Проф. Владимир Пилосов, който е почетен председател на асоциацията, обясни, че за да коментира дълготрайния ефект от тези напитки върху детския организъм, „трябва да разгледа състава на всяка една от тях, а това отнема много време“.

btvnovinite.bg потърси коментар и от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“, но и от там отказаха с аргумента, че няма педиатър, който да може да обясни дългосрочния физиологичен ефект на енергийните напитки върху детския организъм.

От детската болница прехвърлиха топката към токсикологията на „Пирогов“.

„Теорията е едно, но на практика токсикологичният ефект е нещо друго. Ние имаме средно по едно дете на година, а в болница „Пирогов“ се намира единствената Детска токсикологична клиника, така че ние не сме наясно с това дали тези напитки имат някакъв токсикологичен ефект върху децата или не. Ние не се месим в работата на педиатрите, нямам идея защо те се месят в нашата“, коментира началникът на Клиниката по токсикология в „Пирогов“ доц. Маргарита Гешева-Бояджиева.

Снимка: iStock

„Министерството на здравеопазването не е инициатор на предлаганите промени в Закона за здравето, които се отнасят до ограничаване на продажбата на енергийни напитки за лица под 18-годишна възраст. В този смисъл не можем да предоставим имена на външни експерти, които са изразявали становища по това предложение“, се казва в писменото становище на ведомството, изпратено до btvnovinite.bg.

Дебатът: Само предупреждение или пълна забрана?