Заплаха за живота на председателя на Народното събрание Ива Митева. Сигналът беше обявен в деня, в който депутатите гласуваха на първо четене спорен закон за реформиране на НСО и намаляване на кръга на охраняваните лица, включително и главния прокурор.

Според Министерството на правосъдието заплахата за убийството на Ива Митева е получена снощи около 21 ч. Според самата Митева обаче, е получена тази сутрин след 11 ч., минути след като тя от парламентарната трибуна тя обяви, че законът за НСО, който лишава част от властта от държавна охрана, е приет на първо четене.

Снимка: bTV

Нейните съпартийци заподозряха връзка и споменаха определени партии. Самата Митева обясни, че се страхува, но не за себе си, а за близките и най-вече за детето си.

Като "гнусна политическа демонстрация" определи заплахата към Митева Тошко Йорданов от "Има такъв народ". От партията изразиха съмнения, че сигналът е свързан с ГЕРБ и ДПС.

Законът, който ограничава кръга охранявани лица от НСО, беше обявен за приет в 11 часа. Заплахата срещу Митева е получена минути по-късно в министерство на правосъдието, съобщи тя.

„Сигналът е едно изречение – „утре ще убия Ива Митева“. Дали ще се окаже сериозен и утре някой ще иска да ме застреля е друг въпрос. По-скоро не ме е страх, но се притеснявам за близките ми и ме е страх за детето ми“, каза председателят на НС.

Снимка: bTV

От Министерството на правосъдието потвърдиха информацията, но с друга дата и час. НСО пък обявиха, че днес в 11:40 ч. службата е сигнализирана за отправена заплаха към охранявано лице и вече проверява. Главният прокурор призова компетентите органи да бъдат оставени да си свършат работата. 

Снимка: bTV

Стигна се и до лични нападки между депутатите. Второто четене на закона предстои, но е под въпрос дали ще има време за него.

По случая вече се е самосезирала Софийска районна прокуратура и е образувала преписка за извършено престъпление - отправена закана за убийство.

Снимка: bTV

Прокуратурата е отправила и писмо до МВР, в което пита защо не е била информирана до 17 ч., тъй като надзорът по сигнали за престъпления е нейно правомощие.

Коментар и на главния прокурор Иван Гешев по Закона за НСО.

"Ако премахването на охраната на главния прокурор ще реши всички проблеми на българските граждани, ще се откажа сам от нея", заяви той.

Снимка: bTV

Последва реакция и на лидера на ИТН Слави Трифонов: „Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет? Закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно. Двете неща са безусловно свързани. Вчера ГЕРБ, ДПС и БСП бяха партиите, които искаха да бламират тези промени в Закона за НСО, като въобще не се явиха на работа в залата на НС“.