Окръжна прокуратура-Русе е образувала досъдебно производство срещу 17-годишeн младеж за нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди и грабеж с изнудване и причинена средна телесна повреда, съобщи окръжният прокурор Георги Георгиев. Полицията е работила бързо и материалите вече са докладвани в прокуратурата.

17-годишният бе задържан днес предиобед, като ще му бъде повдигнато обвинение и ще остане в ареста до 72 часа. След това се очаква прокуратурата да поиска от съда постоянен арест за бияча, предизвикал бурно възмущение с клипа с нанесен побой.

Пред полицията той е заявил същото, което и в поста си във „Фейсбук“, че съжалява, каза комисар Димитър Вачков, началник на Охранителна полиция.

От прокуратурата и полицията призоваха всички, които са пострадали от спортиста, да подадат жалби. 

Първата жалба е подадена още на 26 октомври от момчето, което е със счупена ключица и ребро. Когато то е казало на полицията, че има и други като него, полицията е започнала издирване и така се е стигнало до Иво Бонев.

А той, когато е разбрал, че някой вече е подал жалба, се е решил да направи същото за клипа с побой от април. В резултат от медийните публикации от снощи до днес в прокуратурата се е обадил и трети потърпевш, който предстои да бъде разпитан.

Окръжният прокурор даде повече информация относно нападението на 26 октомври – освен жестокия побой, на пострадалия е отнет часовник, а самият той е бил накаран да заложи телефона си за 600 лв. Парите са трябвали на бияча да изчисти дълг, който имал към трето лице.

Направените проверки са установили, че 17-годишният е познат на органите на реда.

Нападателят тренира кану-каяк и бойни изкуства. Живее с майка си и втория си баща. Проявите на агресия започват още от 2020 година – нанесъл е няколко побоя на ученици заради лични отношения или момичета.

Още тогава с него е работено, като от Комисията за борба с противообществените прояви са образували възпитателно дело и са го наказали с порицание. Очевидно обаче това не му е повлияло положително и действията му са продължили да ескалират.

Прокуратурата и полицията ще бъдат безкомпромисни към такива инциденти и ще се намесват веднага, щом имат информация за това, заяви още Георгиев.

Днес в жилището на семейството нямаше никой. От прокуратурата призоваха всички пострадали, да подадат жалби и съобщиха, че има и трети потърпевш, който предстои да бъде разпитан.