9% ДДС за доставка на храна за вкъщи. Това ще бъде включено в данъчните закони, стана ясно след среща на управляващите с представители на ресторантьорския бранш.

Снимка: bTV

Мярката, която води до намаляване на ставката от 20 на 9 на сто, ще важи до края на 2021 година.

През пролетта, когато започна извънредното положение, браншът получи облекчение от 9% ДДС за напитки и храни, предлагани в заведенията.  Първоначалните изчисления са, че със сегашната мярка се очаква приходите към хазната да намалеят с не повече от 15 млн. лв. 

Снимка: bTV

Във верига пицарии, специализирана в доставките по домовете, казват, че намалението на ДДС ще облекчи работата им.

Снимка: bTV

Хората се страхуват да ходят по заведения, а и пестят от доставките на храна. Кризата пък е накарала този бранш да вложи много повече в предпазни средства.

Снимка: bTV

„Има увеличение на разходите с 20-30%, има спад на посещаемостта, както сами виждате - хората ги е страх да ходят по заведения и има 30-40 % спад“, обясни Лъчезар Ениманев, супервйзър в пицария.

От бранша се притесняват, че в скоро време връзката с клиентите може да стане само с доставки.

„Виждаме, че в цяла Европа се случват тези намаления на данъчните ставки за най-засегнатия бранш и се надяваме това да стане и за нашия бранш в най-скоро време“, заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

Шефът на бюджетната комисия е резервирана към тази мярка както беше и при предишното намаляване на ДДС, и за това тя е само временна.

„Като сме казали А за ресторантьорския бизнес - трябва да каже ми и Б за доставката на храна. А е много важно в една такава обстановка е много по-важно хората вместо да ходят в ресторантите да получават храната си вкъщи“, каза Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия.

С идването на студените месеци се очаква все повече хора да поръчват за вкъщи.

„Има контрол, нас ни проверяват институциите което е добре спазваме абсолютно всички мерки“, обясни Лъчезар Ениманев, супервйзър в пицария.

Не е ясно дали по-ниското ДДС ще направи храната, която идва до дома ни по-евтина.

И пак във връзка с кризата заради коронавируса  депутатите решиха да удължат срока за подновяване на личните документи  до 31  януари догодина.