От дете Татяна Василева живее в столичния квартал „Люлин“. Споделя, че вижда положителна промяна в състоянието на междублоковите пространства

„Знам какво представляваше района, тук беше кално и разбито. С много коли се обзаведоха хората. Зимно време и пролетно беше кану-каяк да упражняваш. Сега хората са много доволни, както виждате започнахме и градинки да си правим, човек вече има желание за поддържане на тази площ. Искам да видя това пред всеки блок в Люлин. Не е прашно, което е похвално, хубаво е, приятно е за окото, да се почувстваме малко европейци – зелено и чисто“, разказва жената.

Според кмета на района Милко Младенов промяната е кардинална и осигурява нови паркоместа.

„Метеорологичните условия са ерозирали всички настилки. Това е четвъртата подред локация, която се реновира по така нар. „кални точки“. През последните години сме изградили или обновили повече от 20 паркинга и сме подсигурили места за над 960 автомобила. В конкретния случай е около 1 дка място за паркиране и около 500 кв. метра тротоари около блоковете. Макар че времето още е студено, тревичката вече е поникнала, до месец-два картинката ще е още по-красива. Идеята е такива кални пространства да се превръщат в зелени и безпрашни точки“, обясни Милко Младенов, кмет на район „Люлин“.

Районните кметове избират кои места да бъдат облагородени на база на нуждите на гражданите по квартали. Програмата започва още през 2020 година с районите „Красна поляна“, „Надежда“ и „Овча Купел“, но постепенно се разраства.

„Основен приоритет на Столичната община е подобряване качеството на въздуха. За последните 4 години сме изцяло в нормата на средногодишната концентрация на фини прахови частици – 10 микрограма. Една от мерките е именно облагородяване на междублокови пространство или така нар. „кални петна“. Те са един от основните замърсители на въздуха, защото са източник на запрашаване. Не само, че е полезно, но и всички живущи бяха изключително доволни. Това ни даде сила и надежда да продължим напред. Ние работим във всички 24 района. Вече са направени над 103 облагородени пространства“, обобщи Десислава Билева, зам.-кмет „Зелена система, екология и земеползване“ в СО.

На сайта на Столичната община динамично се разработва интерактивна карта с всички облагородени пространства в града, в която ще има и снимки преди и след ремонтите.