Властта обяви график за падането на някои от най-строгите ограничителни мерки срещу коронавируса. Ресторанти и игрални зали отварят на 1 март. Нощните заведения ще заработят отново на 1 април. 

Решението беше взето на заседание на правителството, което се аргументира с броя ваксинирани и оздравели у нас и заяви, че е създаден "щит" срещу пандемията у нас. 

В ресторант в центъра на София подготовката за отварянето започна още 1 час след новината. Не се знае обаче с какъв персонал разполага заведението. 

„Хората, които са в бранша, от доста време са без работа. Сега правим събиране, за да видим кои са налични и кои остават, защото много хора се насочиха в други браншове“, посочва собственикът на заведението.

Снимка: btvnovinite.bg

По новите правила ресторанта ще работи с 50% от капацитета си, с максимум 6 човека на маса. След двучасова среща, браншът и здравните власти си стиснаха ръцете часът за затваряне да бъде 23.

Обсъжда се и приоритетно ваксиниране на работещите в ресторантьорският и туристическия бранш. 

„В едно заведение, където работят 20 души, влизат 200-300. Така, че ако тези 20 са ваксинирани, а от 200 никой не е, няма да получим нужния ефект“, смята Ричард Алибегов – председател на Българската асоциация на заведенията. 

Снимка: btvnovinite.bg

Здравният министър заяви по- рано днес, че вече 30 000 души са получили по 2 дози ваксина. 

„Прави изключително добро впечатление темпа, с който успяваме да задържим страната за ваксиниране“, посочи Костадин Ангелов. 

„Аз съм убеден, че българите по никакъв начин не усещат, че в момента има пандемия, така както в другите европейски държави“, отбеляза и премиерът Бойко Борисов. 

Нощните заведения трябва да изчакат повече от месец, за да отварят врати. 

„Това за 1 април звучи като една добра шега, за жалост. Не съм сигурен кои хора от персонала ще бъдат на линия до 1 ви април, това е след 1 месец“, казва собственик на заведение.   

От бранша не получиха исканата гаранция, че няма да има последващо затваряне. 

Решението на властите за отваряне на заведения и нощни клубове идва на фона на поредно денонощие с голям брой новозаразени и ръст на хоспитализирани с коронавирус в болниците в страната.