Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23 ч. с клиенти. Нощните заведения ще отворят от 1 април. Това стана ясно след среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, съобщиха от Министерството на туризма.

В дискусията са участвали доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България, и представители на туристическия бранш.

Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа. 

От 1 март отпада забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешени от 1 април. 

В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, по искане на вицепремиера Марияна Николова.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%.