Обявиха ден на траур в Айтос заради тежката катастрофа с трима загинали.
Две от жертвите са деца. Инцидентът стана на централната улица, която е част от пътя за Ришкия проход.

Местните хора от години безуспешно настояват тежкотоварният трафик да бъде изведен от града. 

Около 21:30 ч. снощи камион, натоварен със зърно, преминава с висока скорост по централната улица на Айтос. 35-годишният шофьор губи контрол над машината. Според очевидеца Енчо Стоянов водачът не е успял да вземе завоя и се ударил в насрещно движещия се автомобил, след което се завъртял и изхвърчал в близката градинка. 

Една от вратите на каросерията се е откъснала от удара, прелетяла е около 50 м и е паднала в двора на къща в близост. Минути преди инцидента, мястото било пълно с хора.

Снимка: Лора Стаматис

Семейството на 32-годишния Нури се прибирало в Айтос, когато камионът връхлита върху колата им. На място загиват младият баща и двете му деца – на 5 и на 9 г. 

Снимка: Лора Стаматис

„Назначени са вече достатъчно на брой експертизи, които ще ни дадат отговори на въпросите как е станало, каква е скоростта, имало ли е претоварване, имало ли е техническа неизправност“, обясни Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Местните хора споделят, че отдавна са спрели да броят катастрофите в района. Искат камионите да не минават през града. 

„Изключително стръмен е наклонът. АПИ правиха оглед на целия път, имаха намерението да предприемат някакви мерки, но към настоящия момент няма такива“, посочи кметът на Айтос Васил Едрев.
 
От Пътната агенция отговориха, че при тях не е постъпвало искане от община Айтос за изграждане на обходен път: 

„Третокласният път Провадия-Дъскотна-Айтос в урбанизираната територия на града се поддържа от община Айтос. Намерението за проектиране и изграждане на обходен път трябва да се инициира от общината и да е съобразено с общия устройствен план“. 

От Института за пътна безопасност обвиниха държавните органи за липса на контрол върху тежките моторни превозни средства.

„От една страна те са технически неизправни, ние масово виждаме по нашите пътища тежкотоварни автомобили с износени гуми, с липса на светлини, със спирачките, които не им държат. Шофьорите в България, които карат тежкотоварни автомобили, постоянно са претоварвани със стока“, коментира Богдан Милчев от ИПБ.        

Преди година на същото място, тир се вряза в колона от чакащи на светофара автомобили и уби млада жена.