Стрелча обяви бедствено положение. Причината са пораженията в района на вододайната зона на града при валежите от последните две седмици. 

В резултата на поройните дъждове през последните дни водоземните съоръжения са били неколкократно заливани и затлачени с тиня, пясък, чакъл и дървета. 

Снимка: Емил Кацаров

От днес хората са без вода в домовете си. 

Налагат се спешни възстановителни дейности, за да се избегнат опасни последствия за здравето на хората и щети върху имущество.

По информация на bTV водоподаването към града многократно е спирано, запасите в резервоарите към момента са изчерпани и замърсени.

Снимка: Емил Кацаров

Последната седмица водата в Стрелча беше негодна за пиене заради наличието на тиня. От тази сутрин в чешмите вече няма никаква вода. Хората масово разчитат на изворчета в покрайнините на града. Повечето обаче са възрастни и нямат възможност да носят вода.

Засегнатият водопровод е високо в планината, в трудно достъпна местност. Тръбите са стари, етернитови и не са ремонтирани над 70 години.

„Със сигурност част от този водопровод, вследствие на тези валежи се запушиха с тиня и с кал”, коментира Стойно Чачов, кмет на Стрелча

Засега не е ясно кой точно участък от 7-километровия  водопровод е запушен. От Община Стрелча призовават правителството за спешна помощ. 

Бедственото положение е в сила от днес до 17 юни.