Обявеният за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва вече е напуснал Русия. Това обяви вицепремиерът и военен министърът Красимир Каракачанов във Варна, където присъства на приемането на нов вертолет в състава на Военноморските сили.

По думите му дипломатът е потеглил снощи с автомобил за България. До две седмици у нас ще се завърнат и жена му и детето му. 

По неофициална информация служителят е Георги Пройнов – съветник в „Търговско икономически връзки”. Той има дипломатически ранг Първи секретар. Със същият ранг се ползваше и руският дипломат, който нашите власти изгониха в края на октомври, а преди това го обвиниха в шпионаж.

Ние направихме опит да се свържем с г-н Пройнов, но той не отговори.

Каква е връзката между тази дипломатическа процедура и обвиненията на руския президент Владимир Путин, че българските власти бавят изграждането на „Турски поток”?

Според информация на Каракачанов българският дипломат е потеглил снощи с автомобил за България, като през нощта е преминал границата, както изисква срока от 24 часа след обявяването му за персона нон грата.

Няма срок, в който Русия да задейства реципрочната мярка. Сянка на съмнение, че това не е рутинна процедура, а влошаване на отношенията с Федерацията, хвърлиха думите на руския президент, който изрази опасения, че нашата страна се бави и няма да построи „Турски поток”.

В кулоарите на парламента министърът на енергетиката увери, че няма подобна опасност.

„Категорично не е под заплаха, ние си реализираме проекта, има резервиран капацитет за след 20 години, ние работим с колегите изключително добре, така че риск за проекта няма”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Днес премиерът Бойко Борисов се среща в руския посланик Анатолий Макаров.

Според информацията на правителствената пресслужба двамата са обсъдили двустранните отношения и са изразили съгласие, че няма предпоставки, възпрепятстващи развитието им.

Георги Пройнов не е извършил нищо нередно, но напусна поста си в служба „Търговско-икономически връзки” в мисията ни, защото това изиска Руската фередерация в отговор на изгонването на руски дипломат, който резидираше в София до края на октомври.