Oбиск на спецпрокуратурата в офиси на близки до Лилияна Деянова, известна като Лилана. Тя беше задържана под стража като участник в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентноспособност".

След днешната акция е иззет куфар с апаратура. От обвинението обясниха, че е назначена съдебно-техническа експертиза, за да стане ясно дали апаратурата е използвана за незаконно подслушване, но проверки в интернет порталите показват, че въпросното устройство е за откриване на подслушватели.

Според обвиненията на групата те са заплашвали държавни служители от АПИ, че ако не сключат договор с определена фирма за изграждане на ТОЛ система, ще остане без работа. От АПИ отказаха коментар

Два часа и половина остана Лилана днес в Националното следствие заедно със защитата си. За ново обвинение.

„За заплаха по телефона е относително – има 35 неприети обаждания, как с неприети обаждания заплашваш някого, не знам, но това е заплаха. Другото са едни учтиви мейли, изпратени, със служебна кореспонденция, в които се казва: Свършете си работата или ще ви поискаме оставките, което наистина е силно заплашително, но не и престъпление. Всъщност това е право на всеки гражданин да се опита по законен начин да накара държавните органи да си свършат работата“, каза адвокатът Николай Хаджигенов.

Два часа и половина по-късно се оказа, че нови обвинения няма.

„Имаше екип от СДВР, с който искаха да ни направят полицейска регистрация, ние отказахме. Това означава отпечатъци, ДНК и вписване в регистъра. Тя вече е вписана в регистъра, както всички останали, но ние отказахме, това е наше право“, обясни Хаджигенов.

От обвинението засега нямат официален коментар. Прокуратурата е обжалвала паричната гаранция на братът на Лилана от 100 хиляди лева и ще иска задържане под стража.