Денят започна с обвинения от Парламента, че правителството не е активно в преговорите с протестиращите и продължи с поредица от срещи на Дондуков 1.

Протестът на енергетиците стигна до Министерския съвет. Миньорите и властта договориха стъпки за намаляване на напрежението по конфликтните точки.

По план централите трябва да спрат работа до 2038 година. Срещу това България трябва да получи еврофинансиране от над 1 млрд. евро. А териториалните планове на засегнатите региони Стара Загора, Кюстендил и Перник предвиждат рекултивиране на терените ползвани за добив на въглища, прехвърляне на работни места в други сектори и преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Синдикатите и протестиращите настояват за ясни ангажименти за въглищните централи от страна на властта.

„Комплексът „Марица Изток“ да остане да работи, като се построи новата къща ще се съгласим да се руши старата. Не сме съгласни без инвеститор, без яснота какво ще стане с работните ни места“, каза Владимир Топалов от КТ „Подкрепа“.

„Не си даваме енергетиката, има въглища за 50 г., най-бедните в ЕС желаят първи да си затворят енергетиката, срамота“, посочи Деян Дяков от КНСБ.

Част от управляващите се срещнаха с властта.

„Да стигнем до споразумението с добър край доколкото това е възможно, доколкото при ликвидиране на българската енергетика може да има добър край“, заяви Димитър Манолов КТ „Подкрепа“.