Общо 27 кандидати за общински съветници са събрали на местните избори през октомври толкова гласове, колкото има и цялата им партия в дадена секция. Други 121 са събрали между 90 и 99% от общия партиен вот.

Това показва статистическия анализ на "Обединението за честни избори". Организацията проследява вота в места в страната, където се наблюдават изборни аномалии.

„Подобно отклонение може да е признак за контролиран или купен вот или друг тип изборни измами или грешки, които да влияят на резултата“, посочват от ОЧИ.

Макар в някои случаи да става дума за малък брой гласове, в други резултатите са внушителни, предвид малкия размер на секциите.

На интерактивната карта могат да се видят всички секции, в които кандидат за общински съветник „обира“ преференциалния вот.

Организацията откроява секциите, които проявяват екстремни стойности по поне един от трите критерии - необичайно висок резултат на кандидат в секция, необичайно висок дял сгрешени бюлетини или необичайно висока активност спрямо средното за общината.

"На базата на наблюдателската практика на ОЧИ, това са силни индикатори за нелегитимен вот", се допълва в съобщението.