Надзорният съвет на здравната каса одобри предложения за промени, с които се отнемат стимулите за аптеките да отпускат скъпо струващи лекарства. Фармацевтичният сектор излезе с остри реакции. Аптеки плашат, че ще спрат да работят със скъпите лекарства.

Касата иска да спре да плаща на аптеките по 2 лева за всяка рецепта със скъпоструващи лекарства. Аптеките нямат право на надценка за тези лекарства, затов аи фонда им дава тази  сума поне за обработкаа на рецептата. Касата се опитва с промените да "посегне" и върху отстъпките, които скалдовете правят на аптеките при зареждането на тези медикаменти".

„Ще отидат за лекарства за скъпо струващо лечение, това са поне 16 милиона лева по настоящи оценки, т.е. много по-добре е пациентите да получават повече лекарства и този ресурс да отиде за разходи за лекарства”, заяви Жени Начева – председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Фармацевтите казват, че масово аптеки ще спрат да работят със скъпо струващи лекарства. Сред тях има за астма, диабет, редки болести, хепатит. И ако големите вериги могат да издържат,  то малките аптеки в отдалечени селища - не.

Ако касата похарчи повече от планираното за лекарства - производителите ще трябва да й върнат разликата. Според индустрията това е незаконно и е злоупотреба с господстващото положение на касата.

Ако промените станат факт, вероятно ще бъдат атакувани в съда. Предложените промени ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, след което отново ще бъдат разгледани от Надзора на касата.