Здравната каса ще сключва договори по нови правила с болниците, където се лекуваме. Министерството обяви критерии, по които ще се определя кои лечебни заведения ще работят с публични средства и кои ще лекуват само пациенти, които могат да платят лечението си сами.

Ако сме здравноосигурени и постъпим в болница обикновено не плащаме за лечението си сами. Разходите се покриват от Здравната каса. От първи април Здравната каса ще избира по нов начин болниците, с които ще работи.

В момента общественият фонд е сключил договор с над 350 лечебни заведения. Само през изминалата година Касата е сключила договор с 14 нови лечебни заведения.

Снимка: btvnovinite.bg

Отдавна се заговори за парадокса, че населението намалява, но се разкриват нови болници и се появиха съменения, че публичният ресурс не се изразходва пълноценно.

Някои от пациентите на болницата в Гоце Делчев пътуват над 100 километра, за да получат лечение. Темата за предстоящите реформи в здравеопазването е особено чувствителна. Всички са чували новите машинки, които ще разчитат пръстовите ни данни.

От 1-ви април Здравната каса ще сключва договори с болниците по нов начин. В момента се изготвя Национална здравна карта, която ще покаже специфичните нужди на населението от здравни грижи на териториален принцип. Критериите, по които ще се случва подборът вече са готови.

Болниците ще събират точки за своевременност и непрекъснатост, комплексност, обем, сложност, качество на диагностично-лечебните дейности. Касата ще проучва и удовлетвореността на пациентите.

„Тъй като общинските болници в по-голямата си част работим в спешен порядък, аз лично се надявам, че ще можем да защитим дейността, която сме извършвали до момента и да предлагаме на населението тази услуга”, каза д-р Мария Радойкова, управител на МБАЛ-Гоце Делчев.

Основното притеснение на общинските болници е свързано с трудното намиране на квалифицирани кадри. „Касата, чрез своите директори на Районни здравноосигурителни каси правят избор на лечебни заведения само в областите, където има излишък на легла. Т.е. там има повече легла и повече болницим, отколкото са нобходими на анселението според Националната здравна карта”, обясни д-р Ивелина Георгиева от „Медицински дейности” към министерството.

Според Националната здравна карта, която още не е публикувана, излишък има на хирургични медицински услуги.

Предстои период на обществено обсъждане преди критериите да влязат в сила. До дни се очаква да бъде публикувана и дългоочакваната национална здравна карта. Тогава ще стане ясно какво точно ще лекуват болниците от 1 април.